Text mai mare Text normal Text mai mic
BINE AŢI VENIT PE SITE-ul OFICIAL AL PRIMARIEI ZABRANI
      
317410 Zăbrani Str. Principală nr.95 ● Tel. 0040257.457.001 ● Fax: 0040257.457.430 ● primariazabrani@yahoo.com ● www.primaria-zabrani.ro

Zăbrani - jubileu 290 de ani

16.08.2014 16:30 Dorin Ocneriu

Recepţii, vizite, amintiri, nostalgii...

Programul zilelor de aniversare a satului Zăbrani a cuprins o amplă paletă de activităţi protocolare, dar şi la libera alegere a oaspeţilor. Pentru că vizita prietenilor germani este în perioada marii sărbători a Sfintei Fecioare Maria, cea mai mare parte a fiilor satului veniţi din Germania au vizitat vineri mânăstirea Maria Radna, loc de rugăciune şi de pelerinaj pentru şvabii catolici din Banat, dar şi pentru creştinii de alte religii şi de alte naţionalităţi.
 „Eu vin mereu la Zăbrani şi la Lipova, împreună cu familia şi de fiecare dată mergem şi la mânăstirea de la Radna. Este un obiectiv religios foarte important pentru toate cultele creştine, deoarece Fecioara Maria este un simbol al binelui, al iertării şi al zămislirii Pruncului Isus” ne spune Michael Niedhammer.

Sâmbătă a avut loc ceremonia oficială a aniversării a 290 de ani de la venirea şvabilor la Zăbrani. În faţa Primăriei s-au ţinut cuvântări din partea organelor locale şi din partea fiilor satului plecaţi în Germania şi s-a desfăşurat parada pompierilor civili din Zăbrani, formaţie cu vechi tradiţii în comună. Primarul Marian Toader a spus în cuvântul său: „Salutăm prezenţa fraţilor noştri originari din Zăbrani, plecaţi de multă vreme în Germania. Salutăm de asemenea prezenţa membrilor de familie ai acestora, care deşi unii nu s-au născut la Zăbrani, au în sufletul lor un colţişor dedicat acestor frumoase locuri. Salutăm şi conducerea Asociaţiei Şvabilor Zăbrăneni din Germania, organism civic cu care colaborăm foarte bine pe toate planurile şi care a avut un mare aport la realizarea acestei aniversări. Mulţumesc personalului Primăriei care a făcut eforturi mari pentru reuşita sărbătorii noastre şi doresc distracţie plăcută şi multă sănătate tuturor”.

Din partea germană a vorbit dl. Krastl Bernhard, preşedintele Asociaţiei Şvabilor Zăbrăneni din Germania şi fost, mulţi ani, preşedinte al Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Germania, care a spus: „Colaborarea noastră cu satul de origine Zăbrani are o îndelungată tradiţie şi de 10 ani a căpătat o formă oficială printr-un tratat semnat de conducerea asociaţiei şi primăria Zăbrani. Pe viitor, legăturile noastre se vor amplifica, dovadă fiind buna convieţuire a etnicilor şvabi cu românii şi cu celelalte naţionalităţi din Banat. Mulţumesc autorităţilor locale şi cetăţenilor din comuna Zăbrani pentru frumoasa primire şi îi aşteptăm cu drag să vină în vizită la asociaţia noastră din Germania”.

   Au fost vizitate în continuare la Zăbrani complexul memorial din parcul Turnul Pompierilor, şcoala „A.M. Guttenbrunn”, şcoala din Pârneava, Biserica Catolică, Formaţia Civilă de Pompieri, monumentul eroilor zăbrăneni din faţa şcolii, muzeul A.M. Guttenbrunn, sala de sport, iar la Chesinţ şcoala şi Parcul Eroilor. Peste tot, oaspeţii au fost foarte emoţionaţi de cele văzute, de amintirile pe care le retrăiesc în acele locuri şi de modul în care zăbrănenii de azi păstrează cu cinste memoria înaintaşilor.

La şcoală, profesorul de fizică Manfred Maurer ne spune: „Cei din generaţia mea am fost elevi silitori, cu dragoste de carte. Băncile şcolii îmi trezesc nostalgii pe care nu le pot înfrâna. Ţin minte că învăţătorul ne pedepsea dacă nu eram cuminţi, ne punea să facem genuflexiuni cu mâinile sus. Dar cartea era la loc de cinste. Babele din sat vorbeau la poartă: Uite-l pe pruncu’ lu’ Maurer, are numai note foarte bune. Era o mândrie pentru noi, aşa cum era o ruşine să fii povestit la biserică sau în sat că erai corigent ori derbedeu”.

La muzeu, Dietmar Buchholzer priveşte cu mare interes portretul şi lucrurile personale ale marelui scriitor şvab Adam Müller Guttenbrunn. „Eu sunt sas din Sibiu şi am auzit prima dată de satul Guttenbrunn-Zăbrani în scrierile lui Adam Müller - Micul şvab, Meşterul Jakob şi copiii săi şi altele - pe care le citeam cu nesaţ în copilărie. Printr-o fericită coincidenţă profesională, asociaţia de caritate din Germania la care lucrez m-a trimis tocmai aici să înfiinţez un stabiliment pentru copiii în dificultate şi sunt fericit că am ajuns aproape de scriitorul meu preferat”.

   În uşa Bisericii Catolice, preotul greco-catolic din Zăbrani, Dumitru Szabo, împreună cu preotul romano-catolic de la Lipova, Ando Attila, aşteaptă grupurile de oaspeţi care se îndreaptă spre lăcaşul unde au fost botezaţi, unde s-au rugat şi unde şi-au condus pe ultimul drum bunicii şi părinţii. „Pentru că numărul credincioşilor romano-catolici la Zăbrani este insignifiant, în biserică se slujeşte în ritul greco-catolic, reînfiinţat după 1990. Cu sprijinul fraţilor din Germania, sperăm să terminăm renovarea bisericii, pentru a-i da frumuseţea de altădată, spre marea slavă a lui Dumnezeu şi spre folosul credincioşilor” ne spune preotul paroh Dumitru Szabo.

Album Foto