Text mai mare Text normal Text mai mic
BINE AŢI VENIT PE SITE-ul OFICIAL AL PRIMARIEI ZABRANI
      
317410 Zăbrani Str. Principală nr.95 ● Tel. 0040257.457.001 ● Fax: 0040257.457.430 ● primariazabrani@yahoo.com ● www.primaria-zabrani.ro

PRIMARIA ZĂBRANI: Neudorf17.01.2014 15:30 | Dr.Tietze Imogen

Neudorf  între istorie şi legendă 
Scurt istoric local

 Localitatea Neudorf a fost fondată în 1765 la o a doua acţiune de colonizare (colonizare tereziană). Un funcţionar la depozit de sare din Lipova cu numele Franz Carl Samuel Neumann a promovat colonia nouă, Neudorf.
În timpul acelea proprietarul care a deţinut majoritatea terenurilor în zonă Neudorf, a fost contele Lovasz Zsigmond. El a sprijinit pe colonişti germani pentru că pe acea vreme nu prea a avut cu cine să lucreze pământurile. În deosebi a sprijinit şi ridicarea biserici romano-catolice, locuitori pe atunci, în anii 1771, fiind toţi de confesiune romano-catolică.
În 1797 a construit un castel lângă aşezământul german, la care fiul lui, Imre la începutul noului secol a mai construit un etaj. Contele Lovasz Imre nu a avut fii iar fiica lui Amalia s-a căsătorit cu un conte Zelinski Laszlo. Aşa averea familiei Lovasz a trecut la familia Zelinski.
În perioada aceasta apare un eveniment important pentru comunitatea din Neudorf.

 În 17.august 1809 a sosit în Neudorf arhiducesa Maria Anna Ferdinanda de Habsburg, fiica împăratului austro-ungar Leopold II. Legenda spune că ea a fugit de o căsătorie impusă, dar detalii nu sunt cunoscute.  Ea a locuit câteva săptămâni în localitate la castelul familiei Lovasz - Zelinski, unde din păcate s-a îmbolnăvit de pneumonie şi a murit în data de 1 Octombrie 1809. Din cauză că în acele vremuri era prea complicat ca trupul ei neînsufleţit să fie transportat la Vienna unde familia Habsburg are o criptă de înmormântare la o biserică a capucinilor, ea a fost înmormântată sub biserica romano-catolică din Neudorf, unde este şi în prezent.

În perioada anului 1835, fratele ei Franz II. Joseph Karl a fost împăratorul austro-ungariei. El se pare că din diferite motive nu a vrut să ia măsuri să onoreze mormântul sorei lui cu un semn de amintire. Însă nepotul  arhiducesei cu numele Ferdinand I. în anul 1841 a dat comandă la un monument făcut din marmură albă. Aceasta a fost aşezat în sanctuarul biserici pe care sunt scrise în limba latina datele ei de viaţa.

Între 1846 şi 1884  castelul a fost prădat şi de fapt nelocuit. După această perioadă contele Zelinski a făcut un efort de renovare şi s-a mutat din nou în localitatea Neudorf. Atunci contele şi-a adus un număr de maghiari ca servitori la castel. De acolo rezultă populaţia maghiară din Neudorf. În anul 1910 populaţia din localitatea Neudorf  a avut 1308 locuitori din care : 126 locuitori maghiari, 1033 germani şi 149 români.
Contele Zelinski a fost ultimul conte din Neudorf , a fost un om gospodar şi a ţinut mult la localitatea Neudorf a făcut  parc mare cu o baltă de pescuit şi cu mulţi arbori rari şi exotici. Parcul lui Zelinski există şi acum.Castelul Contelui Zelinski din Neudorf

De la castelul lui în schimb nu se  mai vede nimic, doar câteva imagini, poze ne atestă existenţa lui. Contele Zelinski Robert a trăit până 1939 şi a fost înmormântat în cripta biserici romano-catolice lângă nevasta lui, care a murit deja în 1926. Mormintele lor sunt în acelaşi criptă, în care să află şi sicriul arhiducesei Maria Annă Ferdinanda de Habsburg.

După o perioadă dureroasă de desconsiderare a urmelor din trecut, noi locuitori din Neudorf de diferite etnii din nou ne mândrim de semne şi monumente, care ni au rămas de la predecesori noştri şi ne-am bucura de mulţi vizitatori, care caute să între în contact viu cu istoria noastră locală interesantă.
Dr.Tietze Imogen

Contele Zelinski în faţa castelului la un eveniment împreună cu Formaţia de Pompieri şi un grup de copii.


BISERICA DIN NEUDORF ÎNAINTE DE ANUL 1900
Înfăţişarea cu turnul de azi o are de abia din anul 1929, când a fost făcută o renovare generală


În localitatea noastră erau activităţi productive intense una din ele era şi producţia de morărit vă prezentăm MOARA LUI SCHULZ FRANZ numit Hambaschte Schulz ani 1938 ( pe locul unde sunt numerele 20 - 21 Păsăilă şi Codreanu la intrarea în Neudorf dinspre Zăbrani pe dreapta)


Tot în Neudorf înainte de război a funcţionat "Sucursala Bancilor Banatene Unite S. A.", tot in casa lui Port Anton, nr. 153. În Neudorf mai exista o a doua bancă, şi anume "Casa de Economii" a comunei, în vecinătatea directă la nr. 151, unde dupa razboi a fost "dispensarul".

Nunta cu vreo 300 de invitaţi a lui PORT Anton ( nr.153 actual Berzovan ) cu FINSER Eva ( nr. 105 actual Angel Elena) din data de 15.11.1938 care a avut loc în sala festivă la Cîrciuma lui Port ( la nr.8 pe şosea unde a stat Ciobanul )