Text mai mare Text normal Text mai mic
BINE AŢI VENIT PE SITE-ul OFICIAL AL PRIMARIEI ZABRANI
      
317410 Zăbrani Str. Principală nr.95 ● Tel. 0040257.457.001 ● Fax: 0040257.457.430 ● primariazabrani@yahoo.com ● www.primaria-zabrani.ro

PRIMARIA ZĂBRANI: Neudorf sportÎnaintea unui meci de fotbal pe vale la Chesinţ ( în anul 1971 )
În picioare:Nicula Tiberiu, Schmith Hanti, Bogdan Iulius, Lorenz Harald ,
Krastl Filip, Farcaş Ioji, Leanu, Drãgoi, Mizulescu Nelu.
Jos:Nemeth Ştefan şi Lanert Horsti

1968 - Să începem povestirea

Autor: Nicula Tiberiu

Dragostea de sport şi în general de fotbal, a generaţiei mele, s-a născut pe uliţele satului . Copii fiind, visam să fim toţi un fin dribler şi jongler ca Pele, să dăm cât mai multe goluri ca Gerd Müller, să avem eleganţa, precizia şi ţinuta lui Bechembauer, forţa, tehnica şi viziunea în joc a lui Johan Craiff...asta ca să dau doar câteva nume celebre, din multe altele a acelor vremuri.
Aşa se desfăşurau interminabilele meciuri de pe străzi, s-au unde exista un loc liber şi nu deranjam pe nimeni cu "aprigele" noastre partide. De multe ori trecătorii se opreau, ne priveau şi plecau mai departe zâmbind uşor ironici de spectacolul ce îl ofeream zilnic, oriunde găseam un loc liber de joc. Ce să mai spun când unui "privitor" îi venea ideea de a ne alinta cu un nume celebru al acelor vremuri...Imediat cota valorică ne sălta uşor şi a doua zi căpitanii de echipă se băteau ca să ne aleagă în echipa lor.

Treptat, treptat în mintea noastră s-a născut ideea formări unei echipe a localităţii, care să "bată" pe toate echipele din Judeţ. Dar unde să jucăm, pentru că nu aveam teren de fotbal în sat? Bătrânii spuneau că pe vremuri a existat un teren de fotbal la capătul pădurii unde  jucau muncitorii care au construit, la începutul anilor "50, S.M.A.-ul din Neudorf. Dar pe acel loc S.C.P.P. Lipova a construit clădirile secţiei de construcţii (actuala, proprietatea CARITAS B.S.C. Lipova). Aşa am ajuns să ne amenajăm ternul pe izlaz, în spatele Zootehniei C.A.P. Neudorf, unde am trecut la meciuri pe teren mare beneficiind de ajutorul şi îndrumarea lui Schmith Hanţi care şi el juca împreună cu noi (el nea cumpărat primul rând de tricouri şi şorturi).

1971 - Duminica, de dimineaţă şi până seara "izlazul" era plin de tineret.

Tot el a organizat primele meciuri cu echipe din Chesinţ, Alioş şi o sumedenie de cupe la care participa echipele de pe străzi. Duminica, de dimineaţă şi până seara "izlazul" era plin de tineret.

Se organiza fel de fel de cupe, campionate între străzi se decernau diplome iar rivalitatea sportivă era enormă: vă daţi seama ce însemna să câştigi un campionat între străzi...o săptămână erai în centru atenţiei iar cota ţi se ridica şi mai mult dacă reuşeai să fi şi golgheterul competiţiei sau declarat cel mai bun jucător...iar rivali pe care iai învins deabia apucau să treacă săptămâna pentru ca să-şi ia revanşa...

 Însă nimeni nu avea interesul şi dorinţa de a ne amenaja o arenă, cu vestiare şi condiţiile necesare pentru ca să ne putem înscrie în campionat.

Rămânând să privim cu invidie la vecini noştri din Zăbrani care aveau o echipă bună, cunoscută pe plan judeţean, unde tradiţia de fotbal era la loc de cinste, încă din anul 1932.
Noi fiind o localitate aparţinătoare, nu ni se dădea o prea mare atenţie, toate resursele fiind dirijate spre această echipă de tradiţie a comunei. Astfel pe parcursul anilor, o parte dintre noi, au ajuns să joace sub culorile alb-roşu a echipei din Zăbrani.

1972 - În staţia de autobuz: în picioare - Rudău Ghe.; Nicula Tiberiu; Schmith Hanţi;
Bogdan Iulius; Boc. La mijloc: Bogdan Erich; Pinsentler Erich;
Vatani Ştefan; Rista Ionel.Jos: Lanert Horst şi Krastl Filip.

În toamna anului 1976, conducerea comunei decide să construiască la Zăbrani o altă bază sportivă şi cu această ocazie construieşte şi la noi un teren de sport, astfel că în anul 1977 se înfiinţează  Asociaţia Sportivă Gloria Neudorf.

Ironia face ca însuşi Iosif Schairich (vicepreşedintele comunei şi preşedintele A.S. Victoria Zăbrani) să construiască acest teren de fotbal.


Lăsând însă la o parte această mică "răutate", nu pot să nu remarc că, la nivel de conducere, comuna a avut în acea perioadă una din cele mai bune "echipe": Reştea Emerich, primar şi Iosif Schairich, viceprimar.

În această perioadă s-a construit frumoasa bază sportivă din Zăbrani şi terenul de fotbal din Neudorf (ce-i drept, mai modest, dar s-a construit).

Este adevărat că la amenajarea terenului din Neudorf, au participat mai mulţi locuitori ai aşezării noastre prestând ore de "muncă voluntară" practicată de regimul din acele vremuri. Lucru pe care în ziua de azi ne ferim să-l mai facem şi este mare păcat. Pentru că generaţiile actuale şi în special tineretul, ar trebui să ştie că în Germania, aşezările rurale s-au construit şi dezvoltat în proporţie de 80%, numai prin prestări de "muncă voluntară" al locuitorilor să-i! Şi nemţilor nu le este ruşine de acest lucru, ar trebui şi nouă să nu ne mai fie ruşine şi să ne apucăm de treabă!

Sus: Rudău Gheorghe, Gus Iohan, Petsch Iosif, Krastl Filip, Bogdan Iulian, Bochiş Nicolae, Lungu Leanu, Varga Ioji (antr.)
Jos: Luca Dorel, Lorenz harald, Lupu Ioan, Ardelean Nicu, Nemeth Ştefan.

Deci 1977 este anul când, pentru prima dată, se înfiinţează ca "structură sportivă" A.S. Gloria Neudorf:   

Sus: Farcaş Iani, Nicula Tiberiu, Lungu Iulian, Nemeth Ştefan, Iovescu, Petsch Iosif, Bogdan Iulian, Rudău Gheorghe,
Buduritan Ioan Jos: Lepa Gheorghe, Schmidt Hanţi, Krastl Filip, Lupu Ioan, Luca Dorel, Lorenz Harald, Lanert Horsti.

- Se zvoneşte că prin sat umblă Anghel Crăciun (Moş Crăciun, cum îi spuneam noi)să legitimeze tineri pentru noua echipă de fotbal şi aici nu pot să nu redau modul în care acest personaj carismatic racola pe orice tânăr care îi ieşea în cale, citez: "Cocoş" vrei să joci fotbal?...Două poze - cinci lei pentru legitimaţie şi te fac fotbalist". Şi uite aşa a ajuns "Moş Crăciun" să facă prima echipă de fotbal şi să devină primul Preşedinte al ei. Mulţi dintre noi, însă, deja jucam la echipa comunei Zăbrani fiind componenţi de bază al acestei echipe şi nu am primit dezlegarea să venim la Gloria. Pentru "Mos Crăciun" nu era nici o problemă, cum îi plăcea să spună: "avem destui cocoşeii legitimaţi şi liniştit o să zburdăm cu ei pe teren".

Sus: Urdeş Matei (Preşedinte); Adi; Fărcaş Ovidiu; Vatani Ştefan; Lungu Iulian; Filimon Aurel; Bogdan Iulius;Ioji Varga (antr.) Jos: Zepa Aurel; Nemeth Ştefan; Lorenz Harald; Crai Anania; Haiberg Fredy; Crişan Aurel.

Şi moşul s-a ţinut de cuvânt pornind în toamna anului 1977 cu prima echipă formată de el, la drum în Campionatul judeţean II de fotbal. Ca lot încropit din mers, echipa a terminat campionatul 1977 - 1978 în prima jumătate a clasamentului. Din lotul acestei echipe făcând parte următorii jucători:
Portari: Bologa Ioan şi Lupu Ioan(Relu). Fundaşi: Gus Iohan; Rista Ionel; Lungu Iulian; Bogdan Iulius; Lanert Horsti şi Bauer Ioan.
Mijlocaşi: Lorenz Harald; Nemeth Ştefan; Vatani Ştefan; Rudău Gheorghe; Bochiş Nicolae şi Şchmith Hanţi.
Atacanţi: Petsch Iosif; Ardelean Nicolae; Sălăjan Gheorghe; Pinsentler Erich şi Knapp Franţi. Antrenor: Varga Iosif.

   De remarcat ar fi faptul că, în primul an de activitate la echipă au evoluat numai jucători locali.

Din campionatul următor au mai venit jucători şi de la alte echipe, întregind lotul existent, cum ar fi: Farcaş Ovidiu, Ianoş Ioan şi Krastl Filip de la Victoria Zăbrani.

Tot odată de acum se va implica în bunul mers a echipei şi inimosul Urdeş Matei care va fi preşedintele clubului ani buni...

   Această ediţie de campionat (1978 - 1979), avea să aducă una din cele mai bune evoluţii ale echipei din acea perioadă, ocupând locul -II, fiind depăşită în final de Luptătorul Lipova (echipa U.M. din Lipova), care a şi câştigat seria având în lotul său o pleiadă de jucători "divizionari" 

Echipa va evolua în campionatul Judeţean II până în anul 1983 când se va destrăma în urma unor incidente la un meci în deplasare...