Text mai mare Text normal Text mai mic
BINE AŢI VENIT PE SITE-ul OFICIAL AL PRIMARIEI ZABRANI
      
317410 Zăbrani Str. Principală nr.95 ● Tel. 0040257.457.001 ● Fax: 0040257.457.430 ● primariazabrani@yahoo.com ● www.primaria-zabrani.ro

Stema Comunei Zăbrani

Anexa nr. 1.1


Anexa nr. 2.1


DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Zăbrani, judeţul Arad


Descrierea stemei:


Stema comunei Zăbrani, potrivit anexei 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp albastru, se află o cumpănă cu braţ flancat de raze de soare, în câmpul roşu se află o biserică flancată de raze de soare . În partea inferioară, în câmpul roşu se află o carte o pană de scris şi o călimară cu cerneală, în câmpul albastru se află trei spice de grâu, în câmpul albastru de jos se află trei fascii undate de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.


Semnificaţiile elementelor însumate :


Fântâna cu cumpănă semnifică locul cu apă bună descoperit de întemeietorii acestei localităţi. Biserica cu turn aminteşte convieţuirea paşnică a mai multor religii. Călimara, cartea şi pana de scris semnifică personalitatea scriitorului şvab Adam Müller Guttenbrunn (1852 – 1923). Cele trei spice de grâu fac referire la principala activitate a locuitorilor din zonă, agricultura. Fasciile undate de argint se referă la bogăţia apei unde se opreşte cumpăna fântânii făcând posibilă aşezarea locuitorilor în această zonă. Coroana murală cu turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.



Istoricul stemei

După anul 1989 când Revoluția Română a adus un aer proaspăt de libertate după anii de dictatură comunistă, așezările românești au început încet, încet să-şi redobândească identitatea şi personalitatea creându-și însemnele proprii care să le reprezinte. La fel şi în comuna noastră s-a căutat prin arhive şi instituții ale statului un însemn, o stemă care să reprezinte comuna acţiune rămasă fără rezultat.

Astfel în anul 2005, în urma eșecurilor anterioare, a prins contur o idee a formei acestui însemn care să reprezinte stema comunei înfiripat în mintea gr. Nicula Tiberiu care a început să o creioneze și să-i dea forma actuală supunând-o spre aprobare consiliului local din acea vreme. Însă s-a lovit de reticența la nou pe motiv că: stai să mai căutăm, am auzit că acolo ar mai fi jumătate dintr-o stemă veche însă niciodată nu s-a găsit nimic decât povești…

în anul 2008 când conducerea comunei, în urma alegerilor, a fost schimbată Nicula Tiberiu a pus-o din nou în discuție pe masa de lucru a noului consiliu ales, acesta aprobând-o în unanimitate. Stema oficială a comunei este cea din anexa 1.1 care apare pe toate actele emise de această instituție publică.